joi, 11 iunie 2009

Australia - bunastare si neliniste



inainte sa vorbim de simboluri sau mici ghidusii care amuza omul de rand, sa vorbim putin despre mormanul asta de pamant, pe care salasluiesc tot atatia oameni ca si-n Romania.
ma intriga economia tarii si incerc s-o iau logic: centrele industriale sunt situate de-a lungul coastei, in restul tarii fiind paduri si deserturi. "Australia este unul dintre principalii producatori de lana de oaie", invatam acum sute de ani la geografie. hai sa ne imaginam juma' de continent, cam 4 milioane de km patrati unde sunt numai oi. fiecare tara are un animal reprezentativ. China - dragonul, Australia - oaia mai nou (sau dingo. sau cangurul), Tazmania - diavolul tazmanian, Puerto Rico - chupacabra, Rusia - vodka. si tot asa. australienii au si crocodilul, daca e sa ne luam dupa Animal Planet.
revenim la economie. baietii-astia cu "crikey!" n-au fost prea bogati la viata lor, dar nici n-au dus lipsa. zacamintele minerale constituie baza si au cam depins de Japonia de-a lungul vremii ca sa le poata exploata, pentru ca ei duceau lipsa de tehnologie de prelucrare. sa zicem ca n-ar fi asta un lucru interesant, dar aici vine buba: dupa recesiunea din '91 (ei oricum sufereau grav de mult mai devreme), economia Australiei si-a revenit surprinzator de rapid. cum? pai cum, asta ma-ntreb si io. nu cred ca exportul de vin si tutun ar fi principalul factor. nici exportul de mere, ca alea golden de ne plac noua de la ei vin. ei bine, raspunsul ar fi asa: America si Japonia au venit cu un influx de capital si repede-repejor a devenit Australia stat modern si bogat. temerile in legatura cu scaderea nivelul de trai insa inca persista. deh, macar atat. o fi bine sa ai doi parinti bogati, SUA si Japonia, care sa-ti ia masina cand faci majoratul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu